Christchurch Boys High School Hall

Christchurch Boys High School Hall

A new build at one of Christchurch’s most popular and historic schools, Christchurch Boys High School. A new hall constructed while maintaining elements of the previous building.

Client Ministry of Education

Dates September 2016 - August 2017

More Info

Key Project Facts

·        Total project value $5M

·        Multi-purpose assembly hall to seat approximately 1300 students and 150 staff

·        Construction in a live environment

·        Extensive stakeholder engagement and communication

·        Delivered on time and on budget

Overview

As the Main Contractor for this multi-purpose project, Southbase undertook preparation of ground works and partial demolition of the existing main building.

Construction took part in a live school environment providing challenges due to the site location in the middle of the school and the site entry situated in the middle of a school path. Fresh thinking and effective communication was required to ensure safety was prioritised whilst not compromising the project timeframes.

Ongoing engagement with the project stakeholders was driven and managed by Southbase and this facilitated a positive, open and pragmatic wider site culture.

 

Challenges and Solutions

Construction in a live environment provided many challenges that required innovative thinking, proactive planning, and effective communication and engagement.

Southbase implemented a gate system where two parallel rows of gates provided a walkway for the students and when a vehicle, delivery truck or contractors required entry/exit from the site they would open the gates temporarily closing the walkway.

Daily communication between the school Caretaker and the Site Manager, and informal weekly meetings between the Project Manager and the School Principal were essential. This meant any issues and upcoming events and issues (such as exams) could be discussed early and a suitable solution could be implemented to keep disruption to a minimum.

A blanket ban on entry/exit to the site was implemented from the start of the project in the hour leading up to school starting and finishing e.g. 8.30 until 9.30, and 2.30- 3.30pm. To ensure the safety of the students and to satisfy the students’ curiosity, viewing areas were put in place to allow students and staff to view the progress without having to go to unsafe areas.

The programme of this project was also created to maximise works at times where students were not at school, such as school holidays, evenings and weekends to minimise disruption and safety hazards