The New Christchurch Central Library, Cathedral Square

The New Christchurch Central Library, Cathedral Square

Southbase Construction takes on another key anchor project, winning the contract for the Christchurch Central Library, a world-class Knowledge Centre.

Client Christchurch City Council

Dates May 2016 - October 2018

More Info

Key Project Facts

Overview

This high profile community project will ultimately become an important resource and iconic landmark for the city. Built on a tight corner site in the Christchurch CBD and adjacent to a functioning hotel, the project provides many challenges for the Southbase Delivery Team.

Strict traffic management plans and Health and Safety protocols are in place and rigorously maintained, and a strong relationship with the surrounding businesses is fostered by the Southbase team to ensure a harmonious working environment for everyone in the area.

Ongoing communication with the Design Team and the Client is a key deliverable for the Southbase Team. This open dialogue includes the supply of regular project updates, and the generation of images and drone footage to showcase the build and to engage with the wider community on this iconic project.

Challenges and Solutions

Southbase added considerable value and efficiencies to this project to facilitate a successful build process. Recommendations regarding construction methods and early engagement with the sub-contractor market has delivered quantifiable savings for the Client without compromising construction quality or design integrity.

Initiating early dialogue with Southbase’s high performing sub-contractor network allowed the entire Project Team to come up with the best and most economical solutions to comply with the design brief. Procurement, managed by Southbase, allowed more time for the later trades to achieve the best possible results.

One of the construction methodology solutions involved the usage of post tensioned hybrid concrete shear walls and steel moment resisting frames to the perimeter of the building.  The gravity frame consists of structural steel superstructure and concrete filled tubular composite columns with suspended pre-cast concrete floor systems.

The selection of pre-cast concrete flooring systems also ensured future flexibility within the ceiling voids for services. This innovative solution offered a resilient high performance, low damage design that greatly benefits the overall outcome of the project.